2 december 2020
Eerste nieuwe bedrijf op terrein Centrale Gelderland
De Emmerik creëert Circulaire Hub Nijmegen
Het eerste ‘nieuwe gebouw’ op het terrein van energiebedrijf ENGIE in Nijmegen is vandaag geopend. Het is de volgende stap naar een nieuwe inrichting van het terrein van Centrale Gelderland. Het pand is opgebouwd uit zeecontainers en huisvest een samenwerkende groep duurzame pioniers uit de regio Nijmegen: De Emmerik – Circulaire Hub Nijmegen. Voorzitter van de stichting Birgit Hendriks: “In het centrum zijn de eerste bedrijven al aan het werk. We hopen dat de hub snel uitgroeit tot dé inspirerende werkplaats voor een lokale circulaire economie.”
Duurzaam centrum
De Emmerik is een centrum waar partijen uit de wijde omgeving samenkomen om te werken aan concrete oplossingen voor een duurzame regio. Vanuit het centrum werken de pioniers samen met bestaande organisaties aan meer bedrijvigheid, die zorgt voor minder klimaatverandering en meer hergebruik. Vandaar een gebouw van gebruikte zeecontainers, met onder meer tweedehands zonnepanelen en een composttoilet.
Bedrijfsverzamelgebouw
Het centrum heeft diverse functies. Het is allereerst een bedrijfsverzamelgebouw waar meerdere ondernemers werken, zoals de Binnenstadservice Nijmegen, Mobilyze en Fair2. Allemaal ondernemers die werken aan minder afval, minder CO2-uitstoot, meer lokale productie en meer sociale impact. Daarnaast zijn er ook ondernemers en initiatieven betrokken die (nog) niet in de hub werken, maar wel dezelfde doelen nastreven, zoals Slow Food.
Onderwijs in het lab
Ten slotte zijn onderwijs en duurzame ontwikkeling belangrijke onderdelen van de hub. Deze krijgen vorm in Lab360, een soort werkplaats waar studenten, bedrijven en andere professionals samenwerken aan nieuwe ideeën. Dat kan gaan over hergebruik van grondstoffen, andere productieketens, nieuwe businessmodellen en veel meer. Juist daarom is de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) al in vroeg stadium bij het initiatief betrokken.
Concreet & coöperatief
In de hub wordt de nieuwe circulaire duurzame economie zichtbaar in vele dimensies. De organisatie heeft als doel het bevorderen van duurzaamheid in de volle breedte. “Zo werken wij niet alleen aan hergebruik van materialen en aan schone stadslogistiek, maar ook aan korte voedselketens, meer biodiversiteit, sociale werkgelegenheid en lokaal geld. Dat alles doen we vanuit een sociale onderneming, die functioneert als een coöperatie en waarbij we ook de wijken willen betrekken”, vertelt Birgit Hendriks.
Historie in de wijk
De hub richt zich vooral op een betere toekomst, hoewel de naam van het gebouw en de organisatie terugvoert naar het verleden. Terug naar de vorige eeuw, toen Houthandel De Emmerik decennialang het straatbeeld van dit deel van Nijmegen kleurde. De initiatiefnemers zijn trots dat ze de naam terugbrengen naar deze plek.
Gebiedsvisie Waal Energie
ENGIE is verheugd met De Emmerik als eerste nieuwe ontwikkeling op het ENGIE-terrein. De hub past perfect binnen de kaders van gebiedsvisie Waal Energie, die in november 2019 vast werd gesteld in de Nijmeegse raad. Locatiemanager Kees Baijens: “We zijn verheugd dat deze Circulaire Hub de eerste ontwikkeling is op ons terrein, in het kader van de transformatie van Centrale Gelderland. Het initiatief past namelijk perfect bij de ambities die we hebben om straks een ‘Groene Hub’ te zijn, een plek waar ondernemers samenwerken op het gebied van energie, water, afval, grondstoffen en logistiek. Niet alleen in fysieke zin, maar ook in termen van kennisuitwisseling. We hopen dat na dit eerste initiatief nog vele volgen!” De locatie van de Circulaire Hub is vooralsnog tijdelijk (2 jaar). ENGIE hoopt dat de reuring die de hub met zich meebrengt het terrein interessanter maakt voor meer partijen. In afwachting van een bestemmingsplan (vertraagd door stikstofcrisis) kan het terrein zo toch al op een laagdrempelige manier en binnen de kaders van de gebiedsvisie geactiveerd worden.