Het concept

De Emmerik Nijmegen
Circulaire Hub De Emmerik in Nijmegen werkt aan een gebouw dat volledig met circulaire materialen wordt vormgegeven.

De Emmerik

De Emmerik is dé Circulaire Hub van Nijmegen en omgeving. In november 2020 is de eerste Hub gerealiseerd: een centrum, opgebouwd uit gebruikte zeecontainers. Vanuit deze plek werken de Binnenstadservice Nijmegen en LAB360. Ook de andere pioniers en partners zijn geregeld actief vanuit het bedrijfsverzamelgebouw.

Gerecycled gebouw

Het gebouw met de zeecontainers blijft twee tot drie jaar staan en de actieve groep wordt langzaam uitgebreid met steeds meer partijen die samenwerken aan een lokale circulaire economie. Met de partijen die bij De Emmerik betrokken zijn, bouwen we aan een coöperatief nieuw centrum, dat met volledig circulaire materialen wordt opgebouwd, zoals je hieronder op de impressie van het toekomstige pand ziet.

Duurzame mobiliteit bij De Emmerik 2.0

Circulaire hub

De Emmerik – Circulaire Hub Nijmegen is een bedrijfsverzamelgebouw waar de nieuwe circulaire duurzame economie zichtbaar wordt in vele dimensies:
– Circulaire financiering
– Hergebruik materialen
– Biodiversiteit
– Hernieuwbare energie
– Zorg voor mensen
– Slimme schone (stads)logistiek
– Coöperatief ondernemen

Wil je meewerken aan een circulaire lokale economie in en rond Nijmegen? Doe dan met ons mee. Wordt lid, of partner, of doneer via crowdfunding.

Eerste ontwerp voor het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw De Emmerik 2.0

Onze hoofddoelen

We steken in Circulaire Hub De Emmerik echt de handen uit de mouwen om te komen tot nieuwe, circulaire producten of oplossingen voor bestaande producten. Dat doen we met ondernemers die werken vanuit de Hub of voor partners van De Emmerik.

  1. We willen groeien naar soort circulaire campus, waar gevestigde bedrijven samenwerken met start-ups en studenten van alle niveaus. Het gaat dus om innovatie, educatie en het realiseren van concrete circulaire producten en diensten.
  2. Kortere handelsketens. We gaan in het begin focussen op logistiek, food & fashion. Op deze terreinen bestaat in Nijmegen al behoorlijk wat kennis. En er kan nog veel gebeuren om deze ketens veel duurzamer, korter en het liefst volledig circulair te maken. Op die manier bieden we het hoofd aan de problemen van lange ketens, zoals die in coronatijd naar voren kwamen.
  3. Meer circulaire bedrijvigheid in het Rijk van Nijmegen. Als we de hele ketens aanpakken en met vele partijen samenwerken, creëren we meer werkgelegenheid in onze eigen regio. Werkgelegenheid die bovendien zorgt voor een veel aangenamer leefomgeving vanwege de flinke verduurzaming.